Osnove BIBLIJE
Studij 2: Duh Božji
Definicija | Nadahnuće | Dari Svetoga Duha | Povučenje Darova | Biblija Jedinstveni Autoritet | Osvrt (Je li Sveti Duh Osoba?, Načelo Personifikacije, Kalvinizam, "Primit ćete... Duha Svetoga", "A ovi će znakovi pratiti...") | Pitanja

2.5 Biblija Jedinstveni Autoritet

Iz onoga što smo dosada vidjeli u ovaj studij, Božji se duh tiče Njegova uma i namjere, i sile s kojom On ostvaruje te stvari. Mi smo istakli da nam je taj duh jasno otkriven u stranicama Božje Riječi. Mnoge poteškoće suvremenog kršćanstva su sve zbog strašnog pomanjkanja razumijevanja toga. Jer teško je povjerovati da je tako velika moć utvrđena u jednu knjigu, čije dijelove nalazimo teške za razumijevanje, primamljivo je osjećati da ima i drugih oblika Božjeg otkrivenja ljudima, osim Biblije. Iz razloga što naša u osnovi pokvarena ljudska narav (Jer.17:9) nalazi čistu istinu Božje Riječi (Iv.17:17) tešku za probavljanje, mnogi su se predali ovom iskušenju tvrdeći druge oblike otkrivenja koji su privlačniji naravnom umu. Nekoliko se primjera sada daju:-

Religija

Drugi tvrđeni oblik otkrivenja

Ljudska prednost/ privlačnost toga

Jeh. svedoci

Izdanja društva kula stražara kojih tretira ju za nadahnuta.

Ne traži se osobni napor razmišljanja o ispravnom tumačenju Biblije; odgovor za sve.

Rimokatolicizam

Objave pape i mišljenja svećenika, za kojih tvrde da su automatski istinski odraz Božjega uma.

Nema potrebe za osobnog čitanja Biblije, u prošlosti, katolicizam je obeshrabrivao čak i zabranjivao to. Vjerovanje ljudima umjesto napora provjeriti stvari za sebe.

Mormoni

Knjiga mormonska

Oduzima potrebu vjerovanja biblijskim naucima koji su teški za prihvaćanje, knjiga mormonska nudi priliku općeg spasenja, dok Bib. veli da ima mnogo ljudi koji žive i umiru bez ikakve nade s nepozivanjem na znanje evanđelja.

Karizmatično kršćanstvo

'Unutarnje svjetlo' za koje se tvrdi da je Sveti Duh.

Vjeruju bilo što da osjećaju za ispravnim, misli se, da ih Božji Duh vodi i nadahnuje na načine nepovezani s Biblijom.

Sve ovo ističe potrebu za temeljno prihvaćanje Biblije za Božju Riječ, i pretraživati njezine stranice za istinsku poruku. Pitanje: "Jedna Biblija, mnogo crkva - zašto?" je opsežno odgovoreno kad se shvati kako svaka crkva, donekle, tvrdi drugi oblik otkrivenja Božjeg Duha, tj. Njegove volje, nauka i razmišljanja, kao dodatak onomu iz Biblije.

Ako želiš naći istinsku crkvu, istinsku vjeru i istinski baptizam (Ef.4:4-6), poziv mora dopirati do tebe jasno i glasno - "Natrag k Bibliji !"


   Back
Home
Next