Osnove BIBLIJE
Studij 8: Isusova priroda
Uvod | Razlike između Boga i Isusa | Isusova priroda | Isusova ljudskost | Božji odnos s Isusom | Osvrt ("Bio (je) u obličju Božijemu") | Pitanja

8.1 Isusova priroda: Uvod

Mora biti jedna od najvećih tragedija u kršćanskom shvaćanju da Gospodin Isus Krist nije primio čast i uzvišenost koju je zaslužio zbog svoje pobjede nad grijehom, kroz izgradnju savršenog karaktera. Rasprostranjeno učenje koja se drži o 'trinitetu' čini Isusa Samog Boga. Budući da Bog ne može biti iskušavan (Jak.1:13) i nema nikakvu mogućnost griješiti, to znači da Krist nije se u stvari morao boriti s grijehom. Njegov život na zemlji je bio stoga pretvaranje, proživljavajući ljudska iskustva, ali bez stvarnog osjećanja duhovne i fizičke dileme ljudske rase, budući da on nije bio osobno pogođen time.

U drugoj krajnosti, grupe kao mormoni i Jehovini svjedoci ne uspijevaju ispravno cijeniti čudesnost da je Krist bio jedinorođeni Sin Božji. Kao takav, nije mogao biti anđeo ili prirodni sin Josipov. Sugerirano je od nekih da je za vrijeme njegova života, Kristova priroda bila poput onu Adamovu prije pada. Odvojeno od nedostatka biblijskog dokaza o ovom gledištu, ne uspijeva se cijeniti da je Adam bio stvoren od Boga iz praha, dok je Isus bio 'stvoren' time što je bio rođen od Boga u Marijinoj utrobi. Tako, premda Isus nije imao ljudska oca, bio je začet i rođen kao i mi u svakom drugom pogledu. Mnogi ljudi ne mogu prihvatiti da čovjek naše grešne naravi može imati savršena karaktera. Ova je činjenica jedna prepreka istinskoj vjeri u Krista.

Vjerovati da je Isus bio od naše prirode, ali bezgrešan u svom karakteru, uvijek svladavajući svoja iskušenja, nije lako. Iziskuje mnogo razmišljanja nad zapise evanđelja o njegovu savršenom životu, udruženo s mnogim biblijskim pasusima koji niječu da je on bio Bog, da bi došli do čvrstog razumijevanja i vjere u istinskom Kristu. Daleko je lakše pretpostaviti da je on bio Sami Bog, i stoga automatski savršen. Ipak ovo gledište ponizuje veličinu pobjede koju je Isus izborio protiv grijeha i ljudske prirode.

On je imao ljudsku narav; on je dijelio svaku jednu našu grešnu sklonost (Heb.4:15), premda ih je svladao svojom predanosću Božjim načinima i tražeći Njegovu pomoć da svlada grijeh. Ovo je Bog voljno dao, tako da je Bog "u Kristu svijet sa sobom pomirio" preko vlastita Sina (2Kor.5:19).


  Back
Home
Next