Osnove BIBLIJE
Studij 4: Bog i smrt
Ljudska priroda | Duša | Duh | Smrt je nesvjesnost | Uskrsnuće | Sud | Mjesto nagrade: nebo ili zemlja? | Odgovornost Bogu | Pakao | Osvrt (Čistilište, Duhovi i reinkarnacija, S kakvu prirodu smo uskrsnuti?, "Ushićenje") | Pitanja

Osvrt 14: Ushićenje

Postoji rašireno vjerovanje između 'evangelijskih' crkva da će pravednici biti 'uzneseni' na nebo za Kristova povratka. Ovo vjerovanje je često povezano s idejom da će zemlja onda biti uništena. Mi vidimo u Osvrtu 9 da je ovo jedna nemogućnost. Također smo pokazali u Studij 4.7 da je mjesto nagrade zemlja, ne nebo. Ova kriva vjerovanja su zasnovana o pogrešnom tumačenju 1Sol.4:16,17: "sam će Gospodin... sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu, a zatim ćemo mi živi, preostali, zajedno s njima biti poneseni na oblacima u susret Gospodinu, u zrak. I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom"

Izuzev očite opasnosti zasnovanja ovako važnog vjerovanja na samo jednog pasusa iz Pisma, treba se zabilježiti da ovdje nema nikakva spomena da će pravednici biti prihvaćeni na Nebo. Krist silazi s neba prije nego ga vjernici susretnu. Krist će vladati zauvijek na Davidovu prijestolju u Jeruzalemu, i mi ćemo biti s njim, ovdje na zemlji. Prema tome je nemoguće da ćemo mi provesti vječnost s njim obješeni u zraku. Kako se 'zrak' proteže tek nekoliko kilometara iznad površine zemlje znači da se to ne može odnositi na Nebo, Božjega mjesta boravka.

Grčka fraza prevedena "poneseni" doista znači biti zgrabljeni; ne sadržava ideju ni o kakvom određenom pravcu. Pojavljuje se u 3Moj.6:4 i 5Moj. 28:31 u grčkom Starom zavjetu (Septuaginta) da opiše 'otimanje' dobara pljačkom. Također se pojavljuje u Djela 8:39: "Duh Gospodnji ugrabi Filipa te ga dvoranin više ne vidje... a Filip se nađe u Azotu". Ovo bilježi kako je Filip bio čudesno prenesen iz jednog mjesta na zemlji u drugog.

Kad dođe Krist, odgovorni će biti okupljeni zajedno na mjestu suda; oni neće biti ostavljeni da sami idu ondje. Moguće je da će način našeg transporta do tog mjesta biti doslovno kroz zrak.

Isus je rekao "u dan kad se Sin Čovječji objavi... dva će biti na njivi, jedan će se uzeti a drugi će se ostaviti" (Lk.17:30,*36 (*Karadžić)). Ovo odaje istu sliku naglog otimanja. Učenici su usrdno pitali: "Gdje to, Gospodine? A on im reče: Gdje bude trupla, ondje će se okupljati i orlovi" (Lk.17:37). Kao što orlovi nagonski letje zrakom i onda se prizemlje tamo gdje je strvina, tako će i odgovorni biti dovedeni do mjesta kamo će se sresti sa svojim Gospodinom za sud.

Moramo opet naglasiti važnost nauka Kristova suda; odgovorni se moraju prvo pojaviti ondje, prije no pravednici među njih budu nagrađeni. Površno čitanje 1Sol.4:16,17 može nas odvesti zaključku da će svi odgovorni biti oteti gore u zraku, i zauvijek ostati ondje s Kristom. Umjesto toga, mi znamo da će odgovorni biti okupljeni na mjestu suda, vjerojatno preneseni zrakom, i onda primiti svoju nagradu.


  Back
Home
Next