Osnove BIBLIJE
Studij 10: Baptizam u Isusa
Bitna važnost baptizma | Kako trebamo biti baptizirani? | Značenje baptizma | Baptizam i spasenje | Osvrt (Rebaptizam, Stupanj znanja potreban prije baptizma, Lopov na križu, Jedan primjer služba baptizma) | Pitanja

Osvrt 32: Lopov na križu

Lopov "reče: Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje. A (Isus) će mu: Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju" (Lk.23:42,43). Ovi su stihovi uzeti sa značenjem da baptizam nije bitan za spasenje, i da idemo ravno u nebo nakon smrti. Na stranu svih drugih dokaza o protivnom, pomno čitanje pasusa otkriva nam slijedeće:

1. Zapovijed za baptizam u Kristovu smrt i uskrsnuće je dana nakon Kristova uskrsnuća (Mk.16:15,16). Lopov je još uvijek bio pod Mojsijeva zakona kad mu je Krist govorio.

2. Istinski baptizam je u Isusovu smrt i uskrsnuće. Jer nijedno od toga se nije zbilo kad je Isus govorio lopovu, baptizam u Krista nije bio moguć.

3. Baptizam simbolizira našeg umiranja s Kristom (Rim.6:3-5). Lopov je bio jedina osoba koja je doslovno to učinila.

4. Vrlo je vjerojatno da je lopov bio jedan od onih koji su bili baptizirani od Ivana krstitelja. Mnogi od njegovih obraćenika su ranije bili sumnjiva karaktera (Mt.21:32). Kazati da lopov nije bio baptiziran jest raspravljati iz tišine; što jedva da je razumno načelo s kojem se možemo ispričati od zapovijedi za baptizam. Također, pasus šuti oko riječi 'duša' i 'nebo'.

5. Lopov je pitao Isusa da ga se sjeti, kad se Isus vrati "u kraljevstvo svoje". Lopov stoga nije bio neupućen u evanđelje Kraljevstva Božjeg koje je Isus propovijedao (Mt.4:23). Znao je da će biti sudnjeg dana kod utemeljenja toga Kraljevstva, i stoga je pitao Isusa, za kojeg je znao da će uskrsnuti od mrtvih da konačno bude sudac u taj dan, da ga se sjeti zauvijek. Lopov sigurno nije bio neupućen; on je prepoznao da će spasenje u dan uskrsnuća i suda biti objavljeno s Kristovih usana.

6. Isus je odgovorio da će lopov biti s njim "u raju". Ova grčka riječ se uvijek odnosi na jednu idiličnu situaciju na zemlji. Upotrijebljena je u vezi restauriranog vrta Edena koji će biti viđen u budućem Kraljevstvu Božjem na zemlji (Otk.2:7). Za vrijeme Kraljevstva Božjeg, svijet će se vratiti rajskim uvjetima edenskoga vrta (Is.51:3; Jez.36:35), zbog prokletstva koje će se ukinuti (Otk.22:3). Grčki Stari zavjet (Septuagint) koristi istu grčku riječ za "raj" u vezi idiličnog stanja na zemlji u Pro.2:5; Nem.2:8; Pjesma 4:13; 1Moj.13:10. 'Raj' je tek postao povezan s nebom kroz upotrebe u beletristici kao što je Miltonov 'Izgubljeni Raj'. Isusovo obećanje mjesta lopovu u raju je bilo odgovor njegovoj želji da bude u Kristovu Kraljevstvu. Pokazali smo u Studij 5 da će Kraljevstvo biti na zemlji; 'raj' će dakle biti također ondje.

7. Način kojim je v.43 obično prevođen čini da izgleda kao da će Krist i lopov biti zajedno tog istog dana u 'raju'. Ali očito da Kraljevstvo još uvijek nije uspostavljeno na zemlji. Oni nisu otišli u kraljevstvu toga dana. Isus je otišao u grobu (Djela 2:32); kao što je pretkazao, bio je "u srcu zemlje tri dana i tri noći" (Mt.12:40 cp. 16:21) nakon svoje smrti na križu. Čak i nakon svoga uskrsnuća on reče "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu" (Iv.20:17). Tako Isus nije otišao na nebo u dan kad je umro.

Ipak se čini da Isus obećava lopovu "danas ćeš biti sa mnom u raju". Odgovor ovoj očitoj protuslovnosti se nalazi u činjenici da u izvornim hebrejskim i grčkim tekstovima Biblije, nema nikakve interpunkcije ili čak velikih slova. Može se repunktuirati tako da čitamo "A on će mu: Zaista ti kažem danas, bit ćeš sa mnom u raju" (Lk.23:43). Rotherhamov prijevod u stvari stavlja zarez iza "danas". Ovo krasno pristaje kontekstu. Isus mu je dao divnog uvjerenja - 'Mogu ti odmah sada reći! Ne moraš čekati dotle da bi saznao svoju osudu - bit ćeš sa mnom u Kraljevstvu!'.

8. Od stvari zabilježenih gore, mogu se navesti nauci kojih je lopov očito shvatio:

-Kraljevstvo Božje

-Kristov drugi dolazak

-Uskrsnuće i sud

-Odgovornost

-Spasenje kroz vjeru u Krista

-Kristovo uskrsnuće

-Kristova savršenost ("on ništa opako ne učini")

-Potreba da slijedi Krista (nazvao ga je "Gospode" (Karadžić))

-Grešnost ljudsku ("mi po pravdi... primamo što smo... zaslužili").

Prema tome nije na mjestu koristiti ovoga čovjeka za ispriku u mišljenju da se svatko može spasiti ako pokaže i najmanjeg zanimanja u kršćanstvu; tu mora postojati vrsta naučnih osnova kakvih je on imao. Bez toga, on ne bi bio u stanje doseći vrhunac vjere koju je imao. Krist nije načinio nikakvu ponudu drugom lopovu, čije je držanje bilo, "Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!". Tu je bio čovjek koji je govorio, "Ako ima ičega u ovu Isusovu rabotu, ne vidim zašto ne bi nešto dobio". Zbog svog nedostatka naučnog razumijevanja kojeg je drugi lopov imao on je bio nesposoban naći istinskog spasenja na svršetku svojih dana, usprkos njegovu prolaznom zanimanju u Krista.


  Back
Home
Next